close
Stiri vechi

Activitatea seismica din Oceanul Indian si influente globale ale acesteia

Seismicitatea generata pe diferite structuri geotectonice din Oceanul Indian este generata de procesele geodinamice in care este implicata placa tectonica Indo-Australiana. Aceasta seismicitate include cutremurele moderate si puternice produse pe diferite segmente ale Dorsalei Vest-Indiene (inclusiv pe Dorsala Carlsberg si pe fractura Owen), dar si cutremurele frecvente, adesea majore, din Indonezia, mergand pana la seismele generate la interactiunea sectorului Australian cu placa Pacifica (in Fiji, Tonga, Vanuatu etc.). Pe de alta parte, influenta placii Indo-Australiene se propaga pana in partea continentala a continentului asiatic, in lungul catenei muntoase Hindu Kush-Himalaya, in China, podisul tibetan si India, dar si spre Vest in Caucaz, Iran, Turcia. Aceste influente se datoreaza interactiunilor dintre sectorul Indian si placa Arabica, respectiv interactiunilor acesteia cu placa Anatoliana. In final, aceste influente tectonice globale si regionale stimuleaza si procesele care genereaza cutremurele vrancene.

Sursa foto: https://www.uwgb.edu/dutchs/GeolColBk/Ind-AustPlate.HTM

O analiza a evolutiei seismicitatii generate direct sau indirect de miscarea spre Nord-Est a placii Indo-Australiene arata o secventiere evidenta de la sud spre nord in aparitia cutremurelor. Procesul incepe in extremitatea de Sud a placii Indo-Australiene, prin intensificarea activitatii seismice in zona foarte ingusta de tripla jonctiune de la Sud de Australia; in aceasta zona se produc uneori cutremure foarte puternice, in special in zona insulelor Macquarie si langa insulele Balleny. Ca exemple relevante se pot mentiona:
-marile cutremure din zona Macquarie produse la 25 mai 1981 (Mw 7,6) si 23 mai 1989 (Mw 8,2). In ambele cazuri au urmat serii de cutremure pe parcursul a circa 4-5 ani, serii care au inclus si cutremurele vrancene puternice din 1986 si 1990;
-cutremurul major din zona ins. Balleny produs la 25 martie 1998 (Mw 8,1), urmat de o serie de cutremure in Hindu Kush, Turcia, Indonezia si Vrancea (cutremurele moderate din 1999-2001 si chiar seismul cu magnitudinea de 6,0 de la 27 octombrie 2004);
-cutremurul major din zona Macquarie de la 23 decembrie 2004 (Mw 8,1), care a precedat megaseismul de subductie de la 26 decembrie 2004 (Mw 9,1), produs in Nordul Sumatrei-Andaman, si generator al unui tsunami cu urmari catastrofale pe scara larga. Au urmat marile cutremure din 2005 din Indonezia-Nias (28 martie, Mw 8,7) si, respectiv, Pakistan-Kashmir (8 octombrie, Mw 7,6). Tot in cursul anului 2005 s-au produs si in Vrancea 3 cutremure moderate cu magnitudini ML intre 5,3-5,6 grade, cel mai puternic dintre acestea fiind cel din 14 mai.
Un fenomen oarecum similar a fost remarcat si in ultimele 10 zile. La 3 iunie anul curent s-a produs un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment 6,0 grade, in regiunea insulelor Balleny din extremitatea de Sud a Oceanului Indian, zona de tripla jonctiune dintre sectorul placii Australiene, placa Antarctica si placa Pacifica. Intr-un interval mai mic de 2 saptamani, s-au produs doua seisme moderate in Indonezia si un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,3 grade in zona coastei de Vest a Turciei. O astfel de evolutie este in acord cu tendinta de deplasare de la Sud spre Nord a placii Indo-Australiene, cu propagarea unor tensiuni care pot afecta si structuri geotectonice adiacente si chiar placi/sub-placi mai indepartate, inclusiv placa Anatoliana.
O concluzie interesanta este aceea ca trebuie urmarit cu mare atentie ceea ce se intampla incepand din Sudul Oceanului Indian, in zona de tripla jonctiune Macquarie-Balleny.

Sorin

The author Sorin