close
Stiri vechi

Cutremure moderate cu magnitudini de 5,5 si 5,4 grade in Sud-Estul si Estul Turciei

Doua cutremure moderate, cu magnitudini moment de 5,5 si, respectiv, 5,4 grade, s-au produs in ziua de marti, 7 februarie, in Sud-Estul si Estul Turciei. Aceste seisme au continuat seria replicilor cutremurelor devastatoare din 6 februarie, dar si a seismelor induse pe alte segmente ale faliei Est-Anatoliene. Cele 3 cutremure puternice produse in ziua de 6 februarie in partea sudica a faliei Est-Anatoliene (cu magnitudini moment de 7,8, 6,7 si, respectiv, 7,5 grade) au fost urmate de peste 300 de replici (cutremure minore si moderate generate pe segmentul faliei din provincia Gaziantep), dar si de mai multe cutremure secundare induse pe alte segmente ale faliei (in provinciile Malatya si Elazig).
Primul cutremur a avut loc la ora 3h13min UTC (ora locala 6h13min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat la Nord de orasul Gaziantep. 

 

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,6).
Seismul a fost resimtit mai intens in provinciile Kahramanmaraș si Gaziantep.
Al doilea cutremur a avut loc la ora 7h11min UTC (ora locala 10h11min). Seismul a avut epicentrul la 33 km Est-Sud-Est de Malatya. 

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,5).
Miscarea seismica a fost resimtita in provinciile Adıyaman si Malatya.
Alte seisme moderate, cu magnitudini de 5,0-5,2 grade, au mai avut loc in urmatoarele ore in lungul faliei Est-Anatoliene.
La ora 18h09min UTC (ora locala 21h09min) s-a produs un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,3 grade (magnitudinea locala 5,3) in provincia Kahramanmaraş, la 63 km Nord-Vest de orasul Kahramanmaraş. Adancimea focarului a fost de 5 km.
 

 Sursa foto: EMSC

 

 

Sorin

The author Sorin