close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,5 grade in Sud-Estul Turciei

La aproximativ 9 ore dupa primele doua seisme puternice (cu magnitudini moment de 7,8 si, respectiv, 6,7 grade), un nou cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,5 grade, s-a produs in ziua de 6 februarie in Sud-Estul Turciei, pe un segment al faliei majore Est-Anatoliene.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 10h24min UTC (ora locala 13h24min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in provincia Gaziantep din Sud-Estul Turciei, dar la Nord-Est fata de epicentrele primelor doua seisme puternice.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost resimtit violent in provincia Gaziantem si in mai multe zone din Siria, agravand distrugerile cauzate de primul cutremur major.
Miscarea seismica a fost resimtita, de asemenea, in mai multe tari vecine, de exemplu in Liban si Israel, precum si in Cipru.
Cele 3 cutremure puternice au fost urmate pana la aceasta ora de peste 300 de replici, multe dintre acestea fiind moderate si chiar relativ puternice, accentuand pagubele. Cele mai puternice replici au avut magnitudini de pana la 5,8-6,0 grade.
Urmarile acestor seisme au fost foarte grave in Sud-Estul Turciei si in Nordul Siriei, cu distrugeri pe scara larga (cladiri, elemente de infrastuctura- cai rutiere deteriorate). Bilantul victimelor include peste 5000 de morti si zeci de mii de raniti.
Seria replicilor ar putea continua mai multe saptamani sau luni.
 

Sorin

The author Sorin