close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 4,7-4,8 in regiunea Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7-4,8 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de joi, 23 ianuarie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 8h15min05sec. Conform datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut epicentrul in Muntii Buzaului in zona NEHOIU (45,42 grade latitudine Nordica, 26,26 grade longitudine Estica); adancimea focala a fost de 126 km, iar magnitudinea a fost de 4,7 grade in determinarea manuala (4,8 grade in determinarea automata).

Seismul a fost resimtit pe o arie larga in sudul si estul tarii, dar si in Republica Moldova. Intensitatea maxima a cutremurului a fost de IV-V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simtit la BUCURESTI cu intensitatea de III-IV grade pe scara Mercalli. Miscarea seismica a mai fost resimtita la IASI, GALATI, PLOIESTI, CONSTANTA, BUZAU  si in alte orase mari din Muntenia si Moldova, cu intensitati de IV grade pe scara Mercalli..
Este al doilea cutremur de magnitudine peste 4,0 produs in Vrancea in aceasta luna. Primul cutremur, de magnitudine 4,4 grade, a avut loc pe 12 ianuarie. Seismul din seara zilei de 12 ianuarie a avut loc la ora locala 20h26min, epicentrul acestuia fiind localizat tot in Muntii Buzaului, dar langa GURA TEGHII (45,50 grade latitudine Nordica, 26,39 grade longitudine Estica), iar adancimea focala a fost de 137 km.

Sorin

The author Sorin