Seismul a avut loc la ora 21h14min17sec (19h14min17sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de MARASESTI, in judetul Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica).
Seismul a avut loc la adancimea de 39 km, iar magnitudinea a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice a fost de VI grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit pe o arie destul de larga in sudul si estul tarii, cu deosebire in zonele extracarpatice din sudul si centrul Moldovei, dar si in Muntenia.
Seismul din aceasta seara a fost de tip crustal, diferit cele subcrustale (adanci) vrancene. Dupa magnitudinea determinata, seismul a fost cel mai puternic eveniment crustal produs in regiunea Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani.
Pentru marturii, va rugam postati pe forum la topicul:
Update:
Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.
Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!