close
Stiri vechi

Cutremurele crustale din Vrancea. Seismul din 22 noiembrie 2014

Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.

Seismul din seara zilei de sambata, 22 noiembrie, a fost resimtit pe o arie destul de larga pentru acest tip de eveniment crustal (cu focar la adancime relativ mica, de numai 39 km). Astfel, cutremurul a fost resimtit intens in sudul, centrul si estul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. In multe localitati din zona epicentrala s-au produs deplasari si chiar caderi de obiecte suspendate, crapaturi in tencuiala, fisuri in asfalt in judetul Vrancea. La etajele superioare ale cladirilor in unele cazuri s-au rasturnat obiecte de mobilier (dulapuri).
De asemenea, in unele localitati a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica, de asemenea sistemele de comunicatii mobile au fost perturbate pana la intreruperea totala a comunicatiilor.
Cutremurul a fost urmat de un numar mare de replici, toate foarte slaba pana in acest moment; cea mai puternica replica inregistrata pana la aceasta ora s-a produs in seara zilei de 22 noiembrie la ora locala 22h30min, magnitudinea acesteia fiind de 3,1 grade pe scara Richter. Este de asteptat ca secventa post-soc sa continue un timp, dar cu evenimente de magnitudini mici.

Sorin

The author Sorin