close
Cutremure Romania

Cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade in Oltenia, resimtit puternic in judetul Gorj

Un nou cutremur, cu magnitudinea locala de 5,7 grade, s-a produs in ziua de marti, 14 februarie, in Nordul Olteniei, fiind resimtit intens in judetul Gorj. Seismul a avut loc la mai putin de 24 de ore dupa ce un alt seism, cu magnitudinea ML 5,2, avusese loc in aceeasi zona de la Nord-Vest de TARGU JIU.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 15h16min52sec (13h16min52sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la Nord-Vest de TARGU JIU, in apropierea comunei RUNCU, judetul Gorj (45,13 grade latitudine Nordica, 23,16 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 14,0 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrului a fost de aproximativ VII grade pe scara Mercalli. Seismul a fost urmat de numeroase replici, dintre care cele mai puternice inregistrate pana in acest moment au avut magnitudini ML de 3,7, 3,9 si 4,2 grade. Acestea au fost resimtite in zona epicentrala cu intensitati de III pana la IV grade.
Cutremurul a fost cel mai puternic inregistrat in aceasta zona in ultimii cel putin 500 de ani. Seismul a fost resimtit pe o arie larga in jumatatea vestica a tarii, in toata Oltenia, partile sudica si centrala ale Transilvaniei si in Banat. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si la Bucuresti la etajele superioare ale cladirilor inalte.
In localitatile din judetul Gorj mai apropiate de epicentru s-au semnalat caderi de zidarii, caderi de cosuri, caderea de obiecte suspendate, desprinderea unor elemente de fatada de la unele cladiri din Targu Jiu. Avarii usoare au fost observate si la Drobeta-Turnu Severin. Miscarea seismica a fost resimtita intens in special in judetul Gorj, dar aria macroseismica a cuprins practic aproape toata partea vestica a tarii, precum si zona sud-vestica, incluzand Banatul, Oltenia, centrul si Vestul Munteniei.
Replicile seismului sunt numeroase, fenomen specific cutremurelor crustale.

Sorin

The author Sorin