close
Cutremure Romania

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,2 grade in Oltenia (judetul Gorj

Un cutremur moderat, cu magnitudinea locala ML de 5,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 13 februarie, in Oltenia, zona RUNCU, la Nord-Vest de TARGU JIU (judetul Gorj).

Sursa foto: INCDFP


Seismul a avut loc la ora locala 16h58min08sec (14h58min08sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la Nord-Vest de TARGU JIU, in apropierea comunei RUNCU, judetul Gorj (45,15 grade latitudine Nordica, 23,14 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 18,3 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrului a fost de aproximativ VI grade pe scara Mercalli. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe. Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent s-a produs la ora locala 17h50min17sec (15h50min17sec), la adancimea de 14,4 km; aceasta a avut magnitudinea ML 3,5 si a fost resimtita in epicentru cu intensitatea de III-IV grade.
Socul principal a fost resimtit pe arie larga in Vestul si Sud-Vestul tarii. Astfel, miscarea seismica a fost resimtita intens in judetul Gorj, in special la Runcu si Targu Jiu, unde intensitatile au fost de cca. V-VI grade. Seismul a fost resimtit in cea mai mare parte a Olteniei, in Vestul si centrul Munteniei (inclusiv in judetul Arges), in Banat (in judetele Arad, Timis si Caras-Severin), dar si in Transilvania (cu intensitati mai mari in judetele Hunedoara si Sibiu, mai slab in judetele Alba, Mures si Cluj). In judetul Hunedoara seismul a fost resimtit cel mai puternic in Depresiunea Petrosani. Cutremurul a mai fost resimtit in Bulgaria (in special in orasele apropiate de Dunare) si in Serbia (inclusiv in capitala Belgrad).
Acesta a fost cel mai puternic cutremur crustal produs in Oltenia, zona TARGU JIU, in ultimii 80 de ani. Precedentul seism similar a avut loc la 20 iunie 1943.

Sorin

The author Sorin