close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,0 grade in Nord-Vestul Iranului, la granita cu Turcia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs in ziua de duminica, 23 februarie, in Nord-Vestul Iranului, in apropierea granitei cu Turcia. Cutremurul a afectat aceeasi zona in care s-a mai produs si dimineata un seism moderat cu magnitudinea moment de 5,7 grade.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 16h00min UTC (ora locala 19h30min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in apropierea granitei dintre Iran si Turcia, la 31 km Nord-Vest de Salmas.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Iran 23 februarie 2020

Seismul a fost resimtit intens in zona de granita dintre Turcia si Iran, cu efecte importante intre Van (Estul Turciei) si Salmas (Iran). Primul seism, produs in aceasta dimineata, a avut magnitudinea moment de 5,7 grade si a provocat distrugeri in mai multe localitati din zona de granita turco-iraniana, atat in Estul Turciei cat si in Nord-Vestul Iranului.

Update:
Cel putin 9 oameni au murit si cateva zeci au fost raniti in urma celor doua cutremure produse in zona de granita dintre Turcia si Iran, Efectele distructive mai mari au fost observate intre Van (Estul Turciei) si Salmas (Iran). Seismele au fost urmate de numeroase replici, unele dintre acestea avand magnitudini mai mari de 4,0. Cea mai puternica replica inregistrata pana in acest moment a avut loc la ora 16h54min UTC (ora locala 20h24min), magnitudinea acesteia fiind de 4,5 grade.
La 24 ianuarie, un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in provincia turca Elazig, pe falia Est-Anatoliana. Seismul a provocat importante pagube in provincia Elazig, in special la Sud de Malatya.

Sorin

The author Sorin