close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,6 in regiunea insulelor Dodecanese, granita Turcia-Grecia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,6 grade, s-a produs in ziua de 20 iulie in regiunea insulelor Dodecanese, in apropierea coastei de Sud-Vest a Turciei (Marea Egee).

Sursa foto EMSC

Seismul a avut loc la ora 22h31min UTC (ora locala 1h31min in ziua de 21 iulie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in apropierea coastei de Sud-Vest a Turciei, la 9 km Sud de Bodrum, in zona insulelor Dodecanese. Cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Seismul a fost urmat de un numar mare de replici, cele mai puternice inregistrate pana in prezent avand magnitudini de 4,6-5,0 grade. Multe replici au fost resimtite in apropierea epicentrului. O replica mai puternica, avand magnitudinea moment 5,0 grade, s-a produs in ziua de 21 iulie la ora 17h09min UTC (ora locala 20h09min).
Seismul a generat si un tsunami cu efecte locale in zona insulei grecesti Kos din Marea Egee. Miscarea seismica a provocat pagube mai importante la Bodrum (localitate turistica din Vestul Turciei) si in insula Kos, unde numeroare cladiri vechi de patrimoniu au suferit avarii importante. Mai multe hoteluri au fost evacuate. In urma cutremurului au murit 2 oameni si s-au inregistrat sute de raniti.

Sursa foto: Dailymail

Daune mai importante au suferit cladirile din insula Kos, dar efecte severe au fost observate si la Bodrum, in Vestul Turciei. Miscarea seismica a fost resimtita in multe insule din Marea Egee.
Seismul din noaptea de 20 spre 21 iulie 2017 a fost cel mai important eveniment seismic inregistrat in Estul Mediteranei in ultimii cel putin 3 ani. La 12 iunie 2017, un cutremur cu magnitudinea moment de 6,3 grade s-a produs in zona coastei de Vest a Turciei. 

Sorin

The author Sorin