close
Stiri vechi

Cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade in regiunea Mauritius-Reunion din Oceanul Indian

Un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 19 iulie, in regiunea Mauritius-Reunion din Oceanul Indian.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 12h16min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in regiunea Mauritius-Reunion, pe un segment central al Dorsalei Oceanului Indian. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km , iar magnitudinea a fost de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar al seismului a fost de tip decrosare (strike-slip), potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Mauritius-Reunion 19 iulie

Acest mecanism de focar este caracterizat prin culisarea laterala a blocurilor tectonice, deplasare in plan orizontal. Ultimul cutremur puternic in regiunea Mauritius-Reunion a avut loc la 26 iulie 2012, magnitudinea acestuia fiind de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul din iulie 2012 a fost o consecinta a megaseismelor cu mecanism de strike-slip produse la 11 aprilie 2012 in zona Ninety Ridge, langa coasta nordica a Sumatrei; de asemenea, dupa seismul din 26 iulie 2012 din regiunea Mauritius-Reunion s-au produs cutremurele din Nord-Vestul Iranului, zona Tabriz-Ahar, de la 11 august 2012 (cu magnitudini moment de 6,4 si, respectiv, 6,3 grade), ambele cutremure avand mecanisme de decrosare.

Sorin

The author Sorin