close
Stiri vechi

Despre asa-zise previziuni seismice

De catva timp, si in special in ultimele zile, presa din Romania preia alegatiile unui site american de asa-zise previziuni seismice, care anunta un mare cutremur in Romania in anul 2015. Pe acel site, autorii pun in fiecare an  niste probabilitati scoase din burta din China pana in Japonia si din Chile pana in Papua-Noua Guinee s.a.m.d.  Diferite institutii de presa il citeaza ca fiind „cel mai cunoscut sistem de monitorizare a seismelor”. Nu cunoastem pe ce criterii presa din Romania si diferite persoane declara site-ul respectiv ca fiind sistem de monitorizare a seismelor, in conditiile in care nu se dovedeste nici o legatura intre detinatorii/administratorii acelui site si vreun centru seismologic national sau international consacrat. Este de remarcat ca pe acel site se tot estimeaza cutremure din Romania, deplasand succesiv intervalele de risc de la un an la altul: 2009-2013, 2010-2014, 2011-2015, 2012-2016, 2013-2017 s.a.m.d.  S-a dovedit ca asa-zisele lor previziuni seismice nu au nici o baza reala. De altfel, autorii lor nu au nici o legatura cu seismologia, nici macar la nivel de amator.
Prin urmare, este explicabil si de ce nu se confirma nimic din asa-zisele lor previziuni. Oricum, in Papua-Noua Guinee aproape in fiecare luna se produce cate un cutremur de magnitudine moment mai mare sau egala cu 6,0 grade, prin urmare relevanta estimarilor dumnealor este nula.
Este cunoscut ca Romania este o tara cu un anumit risc seismic. Totusi, in zona Vrancea, cutremurele mai importante (de magnitudini mai mari sau egale cu 6,5 grade pe scara Richter) nu se produc foarte des, comparativ cu alte zone mai „fierbinti” ale Pamantului. Pana la urma, un cutremur se va produce, mai devreme sau mai tarziu. Dar viitorul seism oricum nu va veni atunci cand il estimeaza diverse surse dubioase. Cutremurul se va produce atunci cand va avea conditii fizice, in conjunctie cu factori geotectonici locali, regionali sau/si globali. Important este ca opinia publica sa cunoasca si sa inteleaga o serie de reguli minimale de comportament/reactie in timpul si dupa cutremur. Ar fi de preferat ca presa sa preia si sa mediatizeze aceste reguli, impreuna cu informatii obiective despre activitatea seismica din Romania.

Cutremur.net

Sorin

The author Sorin