close
Stiri vechi

Cutremurul crustal moderat de magnitudine 5,7 din 22 noiembrie 2014

In seara zilei de sambata, 22 noiembrie 2014, in regiunea Vrancea s-a produs cel mai puternic cutremur crustal din ultimii cel putin 100 de ani. Din datele existente privind seismicitatea din trecut, rezulta ca un cutremur similar cu acesta a mai avut loc la 1 martie 1894, intensitatea maxima atingang VI-VII grade pe scara Mercalli in perimetrul delimitat de localitatile FOCSANI-ODOBESTI-MARASESTI-PANCIU.
Cutremurul a avut loc la ora locala 21h14min17sec, epicentrul fiind localizat in zona MARASESTI-PANCIU, in nord-estul regiunii seismogene Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica, potrivit INCDFP).

Seismul s-a produs la o adancime de 39 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit cel mai puternic in localitatile MARASESTI si PANCIU, dar si la FOCSANI, GALATI, BRAILA si alte localitati din estul tarii.
Efectele miscarii seismice in FOCSANI sunt consemnate in  Ziarul de Vrancea:

 Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Miscarea seismica a mai fost resimtita, cu intensitati cuprinse intre III si IV-V grade pe scara Mercalli, in centrul si estul Munteniei, centrul si sudul Moldovei, dar si in Basarabia, inclusiv la Chisinau.
Cutremurul a fost urmat, in primele 48 de ore, de peste 60 de replici slabe, cea mai puternica inregistrata pana in prezent avand magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter.
Desi regiunea seismogena Vrancea este cunoscuta prin cutremurele subcrustale (cu focare la adancimi de 70-160 km) si de magnitudini mari, totusi trebuie remarcat faptul ca in Vrancea se produc si cutremure crustale, la adancimi mai mici de 60 km. Daca seismele frecvente de adancimi subcrustale se produc in zonele de munte, respectiv in Muntii Vrancei si ai Buzaului, eventual in unele zone subcarpatice limitrofe acestora, cutremurele crustale sunt grupate de regula in urmatoarele subzone: ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, ODOBESTI-FOCSANI, GURA CALITEI-DUMITRESTI si FOCSANI. Seismele crustale vrancene au intotdeauna magnitudini mai mici decat ale celor subcrustale; in regiunea Vrancea nu se pot produce cutremure crustale cu magnitudini de 6,0 sau mai mari de aceasta valoare. Totusi seismele crustale cu magnitudini cuprinse intre 5,0 si 5,7 grade sunt resimtite destul de puternic in zonele lor epicentrale, desi de regula ariile lor macroseismice sunt mult mai limitate. Doar seismele crustale de magnitudini mai mari sau egale cu 5,5 grade (asa cum a fost cazul evenimentelor din 1 martie 1894 si 22 noiembrie 2014) sunt resimtite pe arii mai largi. Dimensiunea si orientarea ariei macroseismice depind insa si de mecanismul de focar din sursa, de efectele de directivitate si de natura solului.

Sorin

The author Sorin