close
Stiri vechi

Cutremur puternic de magnitudine 6,7 in Chile

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7 grade, s-a produs in ziua de duminica, 16 martie, in Chile.

Cutremurul a avut loc la ora 21h16min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Epicentrul cutremurului a fost localizat in Oceanul Pacific, la 61 km nord-vest de localitatea Iquique.
Desi pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube majore, autoritatile responsabile cu serviciile locale de urgenta au activat temporar o atentionare de tsunamii pentru toti rezidentii din zona de coasta, potrivit CNN. Conform aceleiasi surse, s-ar fi format un mic val seismic, dar nu s-au inregistrat distrugeri.
Cutremurul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de 4-5 grade. Un al doilea seism, cu magnitudinea moment de 6,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 17 martie, in aceeasi zona.
Chile este o tara sud-americana cu risc seismic foarte ridicat. Cel mai puternic cutremur inregistrat in lume a avut loc la 22 mai 1960 (magnitudine moment 9,5), fenomenul generand si un val seismic cu urmari distrugatoare in mai multe zone de coasta la Oceanul Pacific. Mai recent, un cutremur de magnitudine moment 8,8 s-a produs la 27 februarie 2010, eveniment soldat cu pagube materiale in zona de coasta, dar nu la nivelul celor inregistrate in 1960.

Sorin

The author Sorin