close
Stiri vechi

Cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg si in zona de fractura Owen

Doua cutremure moderate, cu magnitudini in jur de 5,0 grade, s-au produs pe Dorsala Carlsberg si in zona de fractura Owen in seara zilei de vineri 14 martie, respectiv in dimineata zilei de sambata 15 martie.
Primul seism s-a produs vineri 14 martie la ora 17h49min UTC, epicentrul acestuia fiind pe Dorsala Carlsberg. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al doilea cutremur a avut loc sambata 15 martie la ora 2h59min UTC, epicentrul fiind localizat pe fractura Owen. Potrivit EMSC, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.

 Dorsala Carlsberg si fractura Owen sunt structuri geotectonice active seismice in vestul Oceanului Indian. Pe Dorsala Carlsberg domina cutremurele cu mecanism de extensie, desi sunt posibile si decrosari (asa cum a fost cazul marelui seism de magnitudine 7,6 din 15 iulie 2003). Pe fractura Owen mecanismul tipic este cel de decrosare.

Sorin

The author Sorin