close
Stiri vechi

Cutremur puternic de magnitudine 6,1 in Grecia

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,1 grade s-a produs duminica, 26 ianuarie, in Grecia.

Seismul a avut loc la ora 13h55min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul in vestul Greciei, in zona insulei Cephalonia.

Seismul s-a produs la adancimea de 18 km si a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. Dupa socul principal s-au inregistrat mai multe replici, dintre care pana la aceasta ora cea mai puternica a fost cea inregistrata la ora 14h08min UTC, magnitudinea acesteia fiind de 4,9 grade.

Cutremurul a fost resimtit in cea mai mare parte a Greciei, inclusiv in capitala Atena. De asemenea, miscarea seismica a mai fost resimtita, mult mai slab, in Albania, sud-vestul Bulgariei, Muntenegru, dar si in sudul Italiei.
Seismul a provocat panica in randul locuitorilor insulei Chefalonia; in 1953, zona a fost afectata de un seism violent de magnitudine 7,2 grade, in urma caruia sute de oameni au murit.
Agentiile de presa relateaza ca in urma miscarii seismice au fost afectate si mai multe cai rutiere, care au fost inchise circulatiei. In localitatea Lixouri, aflata la circa 6 km de epicentru, mai multe cladiri au fost avariate. Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in mai multe localitati din nordul insulei Chefalonia.

Update:
Noi replici s-au inregistrat in aceasta seara in Grecia, in zona insulei Chefalonia, unde dupa-amiaza a avut loc un cutremur puternic de magnitudine 6,1. Cea mai puternica replica s-a produs la ora 18h45min UTC si a avut magnitudinea moment de 5,4 grade; seismul a avut loc la adancimea de 10 km si a fost resimtit in toata insula Chefalonia.


Sorin

The author Sorin