close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 3,2 in Subcarpatii Munteniei, zona BAICOI-PLOPENI (Prahova)

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de marti 29 octombrie spre miercuri 30 octombrie in Subcarpatii Munteniei, judetul Prahova.

Cutremurul a avut loc la ora locala 00h56min32sec, iar epicentrul sau a fost localizat in zona subcarpatica din Nordul Munteniei, judetul Prahova, la 6 km de localitatea BAICOI si 11 km de PLOPENI (44,98 grade latitudine Nordica, 25,86 grade longitudine Estica).

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul s-a produs la adancimea de 13 km si a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.
Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit la PLOIESTI, BAICOI, PLOPENI, FILIPESTI, BLEJOI si in alte localitati aflate in zona subcarpatica a judetului Prahova.

ShakeMap INFP.RO

Potrivit relatarilor martorilor, miscarea seismica a fost precedata de un zgomot subteran, perceput ca un huruit sau ca o bubuitura scurta.
Activitatea seismica din zona subcarpatica a judetului Prahova nu este o noutate; ea se coreleaza cu mai multe falii crustale active in regiunea subcarpatica. In ultimii ani, cutremure similare s-au mai inregistrat in zona CAMPINA-VALEA DOFTANEI, in unele cazuri sub forma unor secvente seismice.

Sorin

The author Sorin