close
Stiri vechi

Cutremur major de magnitudine 7,1 in Filipine

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,1 grade s-a produs marti, 15 octombrie, in regiunea Cebu-Bohol din Filipine.

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul a avut loc la ora 00h12min UTC, iar epicentrul sau a fost localizat in regiunea Bohol-Cebu, pe insula centrala Bohol.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. De asemenea, cutremurul a fost urmat de mai multe replici moderate cu magnitudini in jur de 5-5,5 grade.
Cel putin 20 de oameni au murit in urma cutremurului, potrivit relatarilor autoritatilor locale, citate de CNN si de agentiile internationale de presa. Orasul Cebu, aflat la circa 60 km sud-est de epicentru, a fost afectat de miscarea seismica. De asemenea, in mai multe localitati din regiunea Bohol s-au inregistrat distrugeri importante.

Sursa: CNN.com

Avand in vedere pozitionarea epicentrului in zona insulara, si nu submarina, nu exista riscul formarii de valuri seismice. Arhipelagul Filipine se afla intr-o regiune cu intensa activitate seismica, in asa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”. In iulie 1990, un seism major de magnitudine 7,7 a afectat arhipelagul, provocand mari daune si pierderi de vieti omenesti.


Sorin

The author Sorin