close
Stiri vechi

Cutremur moderat de magnitudine 5,1-5,3 in Grecia

Un cutremur moderat cu magnitudinea estimata la 5,1-5,3 grade s-a produs in ziua de miercuri, 7 august, in Grecia.

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut loc la ora 9h06min UTC, iar epicentrul sau a fost localizat in centrul Greciei, la aproximativ 120 km nord-vest de capitala tarii, Atena.

 Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,1-5,3 grade, fiind resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de pana la VI grade pe scara Mercalli. Miscarea seismica a fost resimtita pana la Atena.
Cutremurul a fost precedat de o miscare seismica de mai mica magnitudine (4,3 grade pe scara Richter) produs in aceeasi zona la ora 9h02min UTC. De asemenea, s-au inregistrat mai multe replici cu magnitudini de pana la 3,5-4,0 grade pe scara Richter.
La ora 13h44min UTC in aceeasi zona s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV-V grade pe scara Mercalli.
In urma acestor miscari seismice nu s-au inregistrat pagube majore. Grecia este o tara europeana cu regim seismic foarte ridicat, anual producandu-se aici numeroase cutremure moderate, cu magnitudini in jur de 5,0 grade. Cele mai multe dintre acestea au loc de regula in regiunea Marii Egee si mai ales in zona insulei Creta.
La 7 septembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea moment de 5,9 grade a afectat sever zona veche a capitalei Atena, producand distrugerea mai multor cladiri si moartea a peste 100 de oameni.

Sorin

The author Sorin