close
Stiri vechi

Cutremure moderate de magnitudini 5,3 si 5,0 in zona golfului Aden

Doua cutremure moderate, cu magnitudini de 5,0-5,3 grade, s-au produs joi, 11 iulie, in regiunea golfului Aden.
Primul cutremur a avut loc la ora 2h05min UTC, iar epicentrul sau a fost localizat in partea central-estica a golfului Aden.

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al doilea seism s-a produs la ora 9h46min UTC, epicentrul fiind situat aproximativ in aceeasi zona cu al primului cutremur. 

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km iar magnitudinea acestuia a fost de 5,0 pe scara Richter.
Ambele seisme au fost resimtite slab in zona de coasta a Yemenului, nefiind raportate pagube materiale.
In urma cu 3 zile, in ziua de luni 8 iulie un cutremur moderat de magnitudine moment 5,5 s-a produs in Marea Rosie, dar cu mecanism de decrosare, spre deosebire de cazul seismelor din golful Aden (care au avut mecanism de extensie). De asemenea, in ziua de 27 mai, un seism de magnitudine moment 5,8 s-a produs in zona de fractura Owen.
Toate aceste miscari seismice sunt legate, direct sau indirect, de dinamica placii tectonice Arabice. In luna aprilie a acestui an, un seism subcrustal foarte violent, de magnitudine moment 7,8, a avut loc in zona de subductie Makran aflata la contactul placii Arabiei cu placa Euro-Asiatica. Seismul a fost resimtit pe o arie larga in zona golfului Persic, Iran, Pakistan si pana in centrul Indiei.

Sorin

The author Sorin