close
Stiri vechi

Doua seisme cu magnitudini de 3,7-4,2 grade in estul Bulgariei

Doua cutremure, cu magnitudini estimate la 3,7-4,2 grade pe scara Richter, s-au produs in seara zilei de marti, 9 iulie, in estul Bulgariei, la interval de o ora unul dupa altul.
Primul seism a avut loc la ora 17h12min00sec UTC (20h12min ora Romaniei). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de localitatea Glevan din partea central-estica a Bulgariei (42,06 grade latitudine Nordica, 26,16 grade longitudine Estica). Conform datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat la 42,17 grade latitudine Nordica si 26,24 grade longitudine Estica, la 12 km nord-vest de Topolovgrad.

 Conform INCDFP, seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter. Potrivit datelor provizorii publicate de EMSC, adancimea focala a fost de 2 km iar magnitudinea a fost de 3,7 grade.

 Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din partea central-estica a Bulgariei, dar nu au fost raportate pagube.
In aceeasi zona s-a produs, la ora 17h06min UTC, un pre-soc cu magnitudinea de 3,6 grade (potrivit datelor publicate de INCDFP).

Al doilea cutremur de magnitudine in jur de 4,0 a avut la o ora dupa primul eveniment, respectiv la ora 18h11min UTC, avand acelasi epicentru. Conform datelor provizorii publicate de EMSC, seismul s-a produs la adancimea de 2 km, magnitudinea fiind estimata la 3,9 grade. Potrivit datelor publicate de INCDFP, seismul a avut epicentrul localizat la 42,07 grade latitudine Nordica si 26,10 grade longitudine Estica (42,17N si 26,20E conform EMSC) , adancimea focala fiind de 2 km; de asemenea, magnitudinea a fost estimata la 4,2 grade pe scara Richter.

Zona epicentrala a celor 2 cutremure se afla la sud-est de localitatea Stara Zagora din partea central-estica a Bulgariei. In centrul si estul Bulgariei seismicitatea este destul de ridicata, in trecut fiind consemnate cutremure relativ puternice. In decembrie 1986, un seism cu magnitudinea de 5,7 grade produs in zona Tarnovo-Strajita a distrus mai multe cladiri din zona epicentrala si a fost resimtit si la Bucuresti, precum si in mai multe regiuni din sudul Romaniei. 

Sorin

The author Sorin