close
Stiri vechi

Cutremur moderat de magnitudine 5,6 in sudul Iranului

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade s-a produs in noaptea de sambata 11 mai spre duminica 12 mai in sudul Iranului.

Cutremurul a avut loc la ora 0h07min UTC, iar epicentrul sau a fost localizat la nord-est de stramtoarea Hormuz,la nord de golful Oman, potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Magnitudinea seismului a fost de 5,6 grade pe scara Richter, iar adancimea focarului a fost estimata intre 25 si 80 km (date provizorii).
Cutremurul s-a produs la mai putin de 24 de ore dupa ce in aceeasi zona mai avusese loc un seism puternic de magnitudine moment 6,0-6,2 care a provocat ranirea a 20 de persoane si avarierea mai multor case din localitati rurale aflate in zona epicentrala. Seismul a fost urmat de peste 30 de replici cu magnitudini mai mari de 4,0 pe scara Richter, cele mai puternice dintre acestea atingand magnitudini de pana la 5-5,5 grade.
Iranul este o tara cu risc seismic foarte ridicat. Cele mai puternice cutremure produse in Iran in ultimii 40 de ani au avut loc la 16 septembrie 1978 la Tabas, in partea de est a tarii (magnitudine 7,7), 21 iunie 1990 in nord-estul Iranului spre Caucaz (magnitudine 7,4) si, respectiv, la 16 aprilie 2013 in sud-estul tarii, in vecinatatea granitei cu Pakistanul (magnitudine 7,8). Seismicitatea ridicata a Iranului se explica prin pozitia tarii in aria de interactiune a unor placi si sub-placi tectonice (placa Arabiei, microplaca Iraniana, microplaca Marii Caspice si placa Euro-Asiatica). 

Sorin

The author Sorin