Seismul a avut loc la ora locala 1h00min04sec in ziua de sambata, 1 noiembrie (ora 23h00min04sec UTC a zilei de vineri, 31 octombrie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost situat in regiunea Culoarului Timis-Cerna, zona localitatii TEREGOVA din judetul Caras-Severin (45,16 grade latitudine Nordica, 22,29 grade longitudine Estica).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit destul de puternic in zona epicentrala. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens la TEREGOVA si in alte localitati din judetul Caras-Severin. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in judetul Gorj la TARGU-JIU, precum si in judetul Hunedoara (inclusiv la DEVA).
Update:
Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de 4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.
Cutremurul de azi a fost resimtit din mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.
Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.
Pentru marturii privind resimtirea seismului, va rugam sa postati pe forum la topicul
Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!