close
Cutremure in lume

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0-5,3 grade in Slovacia, resimtit si in Nordul Romaniei (judetul Satu Mare)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment 5,0 (magnitudinea locala 5,3-5,5), s-a produs in seara zilei de luni, 9 octombrie, in Estul Slovaciei, resimtit inclusiv in Nordul Romaniei (judetul Satu Mare).

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h23min UTC (ora locala 20h23min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Estul Slovaciei, la 58 km Nord-Nord-Est de Kosice.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,3-5,5).
Cutremurul a fost resimtit destul de puternic in Estul Slovaciei. Miscarea seismica a mai fost resimtita in capitala Bratislava. Miscarea seismica a provocat avarii locale in mai multe localitati rurale din Estul Slovaciei.
De asemenea, cutremurul a fost resimtit in mai multe tari vecine, dar si in Nordul Romaniei. Astfel, seismul a fost resimtit in Sud-Estul Poloniei, Nord-Estul Ungariei, Sud-Vestul Ucrainei si in Nord-Vestul Romaniei. In Romania, cutremurul a fost resimtit in judetul Satu Mare, inclusiv in municipiul Satu Mare.
Acesta a fost cel mai puternic seism produs in Slovacia in ultimii 90 de ani, potrivit presei locale (Sursa: https://spectator.sme.sk/c/23229570/earthquake-shakes-slovakia.html ).
Ultimul cutremur mai semnificativ in Slovacia a avut loc in partea vestica a tarii in 1906 (magnitudine 5,7-5,9). Cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul actual al Slovaciei a avut loc la 28 iunie 1763 in Sudul tarii, avand magnitudinea estimata 6,3. La 23 noiembrie 2006, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade s-a produs in zona de granita dintre Ucraina si Slovacia, seismul fiind resimtit si in Romania, in special la Baia Mare.

Sorin

The author Sorin