close
Cutremure in lume

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5-5,6 grade in Sud-Estul Turciei

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade (magnitudinea locala 5,6), s-a produs in ziua de marti, 25 iulie, in Sud-Estul Turciei, in apropierea granitei cu Siria.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 5h44min UTC (ora locala 8h44min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in provincia Adana din Sud-Estul Turciei, in districtul Kozan.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 12 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,6).
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 25 iulie

Seismul a fost resimtit in partea sud-estica a Turciei, in special in provincia Adana. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in Siria la Alep. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe. Pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube majore.
In urma cu aproximativ 6 luni, un cutremur devastator cu magnitudinea moment de 7,8 grade s-a produs pe 6 februarie pe un segment sudic al faliei majore Est-Anatoliene. Acest cutremur a fost urmat la cateva ore de un cutremur major secundar cu magnitudinea moment de 7,5 grade, care s-a produs pe o falie secundara orientata aproximativ Est-Vest, conectata cu falia Est-Anatoliana. In urma celor doua cutremure au murit peste 50.000 de oameni in Turcia si Siria.
La 27 iunie 1998, un cutremur cu magnitudinea moment de 6,3 grade s-a produs in regiunea Adana-Ceyhan din Sud-Estul Turciei.

Sorin

The author Sorin