close
Stiri vechi

Cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade in Sud-Estul Turciei

Un cutremur devastator,cu magnitudinea moment de 7,8 grade, s-a produs in ziua de luni, 6 februarie, in Sud-Estul Turciei,. Seismul a fost generat de falia Est-Anatoliana, fiind cel mai puternic cutremur produs pe aceasta falie majora in ultimii cel putin 500 de ani. 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 1h17min UTC (ora locala 4h17min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in provincia Gaziantep din Sud-Estul Turciei, la 30 km Vest-Nord-Vest de capitala acestei provincii, orasul Gaziantep, in apropierea granitei cu Siria.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala ML 7,4-7,9). Miscarea seismica a fost resimtita violent in Sud-Estul Turciei si in Siria, unde s-au inregistrat si cele mai multe victime (peste 2000 de morti si zeci de mii de raniti). Distugerile majore au fost amplificate de numeroasele replici si de urmatoarele doua cutremure puternice care au urmat: primul cu magnitudinea moment 6.7 produs la ora 1h28min UTC (ora locala 4h28min)- cu epicentrul la Vest de cel al primului seism, iar al doilea cu magnitudinea moment 7,5 produs la ora 10h24min UTC (ora locala 13h24min), de asemenea cu epicentrul la Vest de epicentrele primelor doua cutremure. S-au inregistrat zeci de replici minore si moderate.
Cele doua cutremure majore au fost resimtite, de asemenea, in Liban, Israel, Cipru, Grecia, Egipt, Iran, Kuwait si Iraq. Cele mai grave urmari au fost inregistrate in Turcia si in Siria, cu distrugeri majore in orase intens populate, inclusiv la Gaziantep (Turcia), precum si in orase din Siria aflate in apropierea granitei cu Turcia.

Primul cutremur a fost cel mai mare eveniment inregistrat pe falia Est-Anatoliana in ultimii cel putin 500 de ani. Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, tipic pentru falia Est-Anatoliana:

 

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 6 februarie

 

Sorin

The author Sorin