close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in Nord-Vestul Iranului

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade (magnitudinea locala 5,9 ), s-a produs in ziua de sambata, 28 ianuarie, in Nord-Vestul Iranului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h14min UTC (ora locala 21h44min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Azerbaidjan de Vest din Nord-Vestul Iranului, la Nord-Vest de Tabriz (la 8 km Sud-Sud-Vest de orasul Khowy).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,9).
Miscarea seismica a fost resimtita mai intens in zona de granita dintre Iran si Turcia, in Nordul si Nord-Vestul Iranului, inclusiv la Tabriz (oras aflat la cca. 125-130 km Est de epicentru). De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Estul Turciei, Azerbaidjan, Armenia (inclusiv in capitala Erevan, aflata la 182 km Nord-Vest de epicentru), precum si in Georgia (inclusiv in capitala Tbilisi), pana la distante de cca. 400 km fata de epicentru. Seismul a fost urmat de mai multe replici mai slabe, cu magnitudini de pana la 4,5-4,7 grade.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Iran 28 ianuarie

Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,8 grade (magnitudinea locala 5,9), a mai avut loc in aceeasi zona in ziua de 18 ianuarie, epicentrul fiind localizat la Est de epicentrul seismului de astazi.
In toamna anului trecut alte doua cutremure moderate s-au produs in aceeasi zona, la 21 septembrie 2022 (magnitudine moment 5,1) si la 5 octombrie 2022 (magnitudine moment 5,6).
 

Update:
In urma cutremurului cel putin 2 oameni au murit si peste 500 de oameni au fost raniti, potrivit autoritatilor locale citate de CNN si de presa locala. Mai multe cladiri din localitati aflate in apropierea epicentrului au suferit distrugeri. Cutremurul a fost resimtit intens si in provincia iraniana vecina, Azerbaidjan de Est (inclusiv in capitala acesteia, orasul Tabriz). Cele mai mari distrugeri au fost raportate in orasul Khowy, aflat in vecinatatea epicentrului.

Sorin

The author Sorin