close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,8-5,9 grade in Nord-Vestul Iranului-zona de granita cu Turcia

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,8 grade (magnitudinea locala 5,9 potrivit Observatorului Seismologic Kandilli din Turcia), s-a produs in ziua de miercuri, 18 ianuarie, in Nord-Vestul Iranului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 10h08min UTC (ora locala 13h38min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Azerbaidjan de Vest din Nord-Vestul Iranului, la Nord-Vest de Tabriz (la 12 km Sud-Est de orasul Khowy).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,9 potrivit Observatorului Seismologic Kandilli, Turcia).
Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe, cea mai puternica dintre acestea avand magnitudinea ML 4,5. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens in zona de granita dintre Iran si Turcia, in partea nord-vestica a Iranului, inclusiv la Tabriz (oras aflat la 125 km Est de epicentru). De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Estul Turciei, Azerbaidjan si Armenia (inclusiv in capitala Erevan, aflata la 196 km Nord-Vest de epicentru).
Mecanismul de focar a inclus o componenta de decrosare, potrivit EMSC:

 

EMSC: Mecanism de focar cutremur Iran 18 ianuarie

In toamna anului trecut alte doua cutremure moderate s-au produs in aceeasi zona, la 21 septembrie (magnitudine moment 5,1) si la 5 octombrie (magnitudine moment 5,6).

Sorin

The author Sorin