close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 4,6 grade in Banat, regiunea Culoarul Cernei-Defileul Dunarii (judetul Mehedinti)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea ML de 4,6 grade, s-a produs in seara zilei de joi, 25 iunie, in regiunea danubiana a Banatului montan, intre Culoarul Cernei si Defileul Dunarii (judetul Mehedinti).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h30min16sec (17h30min16sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul miscarii seismice a fost localizat intre Culoarul Cernei si Defileul Dunarii, la Vest de ORSOVA, in judetul Mehedinti (44,74 grade latitudine Nordica, 22,39 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 15,8 km si a avut magnitudinea ML de 4,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de VI grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Miscarea seismica a fost resimtita in numeroase localitati limitrofe Defileului Dunarii, mai intens intre ESELNITA si ORSOVA. Intensitatile cu care seismul a fost resimtit in partea sud-vestica a judetului Mehedinti, dar si in Sudul judetului Caras-Severin, variaza de la III la V-VI grade pe scara Mercalli. Nu au fost raportate pagube.
Cu aproximativ 3 ore inainte, la ora locala 17h20min52sec un alt cutremur, cu magnitudinea ML de 3,3 grade, s-a produs la Vest de ORSOVA, tot in regiunea Banatului danubian.
Socul principal a fost urmat de mai multe replici slabe. Cea mai puternica replica inregistrata pana la aceasta ora s-a produs la ora locala 20h36min07sec, magnitudinea acesteia fiind de 3,1 grade; intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli.

Update:
Un nou cutremur s-a inregistrat in dimineata zilei de 26 iunie, la ora locala 5h17min24sec, magnitudinea acestuia fiind de 3,0 grade; seismul a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea de II grade pe scara Mercalli. Epicentrul a fost localizat intre Culoarul Cernei si Defileul Dunarii, la Vest de ESELNITA, iar adancimea focarului a fost de 3,5 km.

Sorin

The author Sorin