close
Stiri vechi

Cutremur cu magnitudinea de 4,0 grade in Crisana/Nord-Vestul Transilvaniei

Un cutremur crustal moderat, cu magnitudinea de 4,0 grade, s-a produs in dimineata zilei de 1 mai in Crisana/Nord-Vestul Transilvaniei.

 Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 9h00min06sec (6h00min06sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in zona orasului ZALAU din judetul Salaj (47,19 grade latitudine Nordica, 23,06 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 1,9 km si a avut magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit in regiunea Someselor, in judetele Salaj si Cluj, cu deosebire in localitatile din Culoarul Someselor, la ZALAU, HUEDIN si in alt localitati din judetele Cluj si Salaj.

Cutremurul face parte din gruparea seismelor cu originea in regiunea Someselor. Aceasta este cunoscuta prin mai multe cutremure istorice si chiar relativ recente, Cele mai importante cutremure s-au produs in aceasta regiune in 1786, 1830, 1885 si 1994. Seismul din 15 februarie 1786 s-a simtit destul de intens la CLUJ, unde 4 biserici au fost avariate; de asemenea cutremurul a mai fost simtit in alte localitati din judetul Cluj, dar si in Salaj. Magnitudinea acestui cutremur ar fi putut atinge 4,5-4,7 grade pe scara Richter, avand in vedere aria macroseismica dar si intensitatea maxima, estimata la aproape VII grade pe scara Mercalli. Nu exista informatii despre eventuale post-socuri semnificative (resimtite in zona), prin urmare se apreciaza ca eventualele replici au fost foarte slabe.
Un alt cutremur semnificativ pentru aceasta zona s-a produs la 22 ianuarie 1830, fiind resimtit in mai multe localitati din nord-vestul Depresiunii Transilvaniei. Pentru acest eveniment se estimeaza, de asemenea, o magnitudine de cel mult 4,5-4,7 grade. Spre deosebire de cutremurul din 1786, care s-a simtit mai tare la CLUJ, cel din 1830 pare a fi avut maximul de intensitate la JIBOU, in judetul Salaj.
Urmatorul cutremur somesan cunoscut a avut loc la 26 mai 1885, dar se pare ca a fost mai slab decat precedentele cutremure locale din regiunea Culoarului Someselor. Este apreciat la o magnitudine de cel mult 4,2 grade (dupa surse diverse, intre 4,2 si 4,5 grade, oricum mai slab decat celelalte cutremure). Cutremurul a fost simtit in Salaj cu intensitatea maxima de V-VI grade.
La 10 august 1994, ora locala 14h06min, un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs in zona DEJ-GHERLA din judetul Cluj; la DEJ mai multe persoane au fost ranite in special din cauza spargerii unor geamuri. De asemenea, au cazut tigle de pe unele acoperisuri de case. Cutremurul s-a manifestat mai mult in plan vertical, fiind insotit de un bubuit subteran. Nu s-au inregistrat replici notabile, dar dupa 5 ani, urmeaza un alt cutremur in zona.
In ziua de 21 iulie 1999, in zona DEJ-GHERLA-JIBOU s-a produs un seism de magnitudine 4,2 resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de V grade pe scara Mercalli; nu au mai fost observate efecte ca cele ale cutremurului din 1994.

Sorin

The author Sorin