close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,0 grade in Estul Iranului

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs in ziua de 1 decembrie in Estul Iranului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 2h32min UTC (ora locala 6h02min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia Kerman din Estul Iranului, la 58 km Nord-Est de Kerman. Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici, dintre care cele mai puternice, cu magnitudini de 5,0 (mb) si, respectiv, 5,4 (Mw) grade, au fost cele produse la orele 2h43min UTC, respectiv 3h35min UTC.
Cutremurul a fost resimtit intens in provincia Kerman. S-au inregistrat distrugeri in mai multe sate din apropierea epicentrului.
Iranul este o tara cu risc seismic ridicat, cutremurele fiind generate de dinamica placii tectonice Arabe si a microplacii iraniene. La 12 noiembrie 2017, un cutremur major cu magnitudinea de 7,3 grade s-a produs in zona de granita dintre Iran si Iraq, in muntii Zagros; seismul a provocat moartea a peste 500 de oameni. La 16 aprilie 2013, un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,8 grade s-a produs in Sud-Estul Iranului, la granita cu Pakistanul. Cutremurul din 26 decembrie 2003, produs in Sud-Estul Iranului, si avand magnitudinea moment de 6,6 grade, a provocat distrugerea orasului Bam si zeci de mii de victime. De asemenea, la 21 iunie 1990, un cutremur violent cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs in Nordul Iranului, provocand moartea a 40.000 de oameni.

Sorin

The author Sorin