Sursa foto: https://www.uwgb.edu/dutchs/GeolColBk/Ind-AustPlate.HTM
O analiza a evolutiei seismicitatii generate direct sau indirect de miscarea spre Nord-Est a placii Indo-Australiene arata o secventiere evidenta de la sud spre nord in aparitia cutremurelor. Procesul incepe in extremitatea de Sud a placii Indo-Australiene, prin intensificarea activitatii seismice in zona foarte ingusta de tripla jonctiune de la Sud de Australia; in aceasta zona se produc uneori cutremure foarte puternice, in special in zona insulelor Macquarie si langa insulele Balleny. Ca exemple relevante se pot mentiona:
-marile cutremure din zona Macquarie produse la 25 mai 1981 (Mw 7,6) si 23 mai 1989 (Mw 8,2). In ambele cazuri au urmat serii de cutremure pe parcursul a circa 4-5 ani, serii care au inclus si cutremurele vrancene puternice din 1986 si 1990;
-cutremurul major din zona ins. Balleny produs la 25 martie 1998 (Mw 8,1), urmat de o serie de cutremure in Hindu Kush, Turcia, Indonezia si Vrancea (cutremurele moderate din 1999-2001 si chiar seismul cu magnitudinea de 6,0 de la 27 octombrie 2004);
-cutremurul major din zona Macquarie de la 23 decembrie 2004 (Mw 8,1), care a precedat megaseismul de subductie de la 26 decembrie 2004 (Mw 9,1), produs in Nordul Sumatrei-Andaman, si generator al unui tsunami cu urmari catastrofale pe scara larga. Au urmat marile cutremure din 2005 din Indonezia-Nias (28 martie, Mw 8,7) si, respectiv, Pakistan-Kashmir (8 octombrie, Mw 7,6). Tot in cursul anului 2005 s-au produs si in Vrancea 3 cutremure moderate cu magnitudini ML intre 5,3-5,6 grade, cel mai puternic dintre acestea fiind cel din 14 mai.
Un fenomen oarecum similar a fost remarcat si in ultimele 10 zile. La 3 iunie anul curent s-a produs un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment 6,0 grade, in regiunea insulelor Balleny din extremitatea de Sud a Oceanului Indian, zona de tripla jonctiune dintre sectorul placii Australiene, placa Antarctica si placa Pacifica. Intr-un interval mai mic de 2 saptamani, s-au produs doua seisme moderate in Indonezia si un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,3 grade in zona coastei de Vest a Turciei. O astfel de evolutie este in acord cu tendinta de deplasare de la Sud spre Nord a placii Indo-Australiene, cu propagarea unor tensiuni care pot afecta si structuri geotectonice adiacente si chiar placi/sub-placi mai indepartate, inclusiv placa Anatoliana.
O concluzie interesanta este aceea ca trebuie urmarit cu mare atentie ceea ce se intampla incepand din Sudul Oceanului Indian, in zona de tripla jonctiune Macquarie-Balleny.
Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!