close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal moderat cu magnitudinea de 5,0 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de miercuri, 8 februarie, in regiunea Vrancea.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora locala 17h08min20sec (15h08min20sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona NEHOIU, judetul Buzau (45,49 grade latitudine Nordica, 26,28 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 126,6 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit pe arie larga in Moldova si Muntenia, inclusiv la Bucuresti, unde intensitatea a fost de III-IV grade pe scara Mercalli. In alte localitati din Estul Munteniei seismul a fost resimtit cu intensitati de cca. III grade pe scara Mercalli. In Sudul Moldovei intensitatile au fost de cca. IV si chiar IV-V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a mai fost resimtit la Brasov, dar si la Constanta, precum si in partea centrala a Moldovei.
Un alt cutremur vrancean, cu magnitudinea de 4,4 grade, s-a mai produs astazi in Vrancea la ora locala 11h52min, epicentrul acestuia fiind localizat in Muntii Vrancei, zona NEREJU; cutremurul s-a produs la adancimea de 127,5 km.
Ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea mai mare de 5,0 grade a avut loc la 28 decembrie 2016, magnitudinea acestuia fiind de 5,3 grade. Seismul din decembrie a fost comparabil cu cel din 24 septembrie 2016, ambele avand epicentrele localizate la Vest de NEREJU, focarele fiind situate la adancimi de 90-100 km.

Update 1 (17:21): va rugam completati acest chestionar: https://goo.gl/forms/lBECafHIIBckqxEx2

Update 2 (17:22): seismul s-a simtit si in Bulgaria

Sorin

The author Sorin