close
Stiri vechi

Cutremur puternic de magnitudine 6,5 in Grecia

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,5 grade pe a avut loc in ziua de 17 noiembrie in Grecia, in apropierea insulei Lefkada.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la ora 7h10min UTC (ora locala 9h10min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in vecinatatea costei vestice a insulei grecesti Lefkada, la 106 km sud-vest de Ioannina. Cutremurul a avut loc la adancimea de 10 km, iar magnitudinea a fost de 6,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Grecia 17 noiembrie 

Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici dintre care cea mai puternica s-a produs la ora 8h33min UTC (10h33min timp local), magnitudinea acesteia fiind de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit puternic in zona epicentrala, unde doua persoane au murit, una dintre acestea fiind lovita de o stanca prabusita. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in mai multe regiuni din vestul Greciei. 

Update:

Noi replici cu magnitudini de peste 4,0 grade s-au inregistrat in cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie. Cea mai puternica dintre acestea s-a produs la ora 12h15min UTC (ora locala 14h15min), magnitudinea acesteia fiind de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Sorin

The author Sorin