close
Stiri vechi

Cutremur major de magnitudine 7,5 in regiunea muntilor Hindu Kush, Afganistan

Un cutremur violent, cu magnitudinea moment de 7,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 26 octombrie, in regiunea muntilor Hindu Kush, Afganistan.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 9h09min UTC (ora locala 13h39min in Afganistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in muntii Hindu Kush, la nord-est de capitala afgana Kabul.
Seismul s-a produs la adancimea de 207 km si a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost resimtit intens in Afganistan, dar si in tarile vecine: India si Pakistan. De asemenea, cutremurul a fost resimtit pe o arie larga in alte state din Asia Centrala, de exemplu in Kazahstan, Tadjikistan si Uzbekistan.
Cutremurul de astazi este cel mai puternic seism produs in Afganistan in ultimele decenii, avand o magnitudine comparabila cu a seismului din 3 martie 2002 (magnitudine 7,4).

Update 1:
Primele rapoarte, transmise pe CNN, anunta victime si distrugeri in special in nord-estul Afganistanului. Miscarea seismica a fost resimtita intens pe o arie foarte larga, din cauza adancimii mari a focarului. Totusi, zonele cele mai afectate sunt greu accesibile si controlabile, din cauza conditiilor specifice din Afganistan. Pana la aceasta ora, au fost raportate zeci de victime in Afganistan si Pakistan. Ele sunt dispersate in zone situate de-o parte si de alta a epicentrului, localizat intr-o regiune muntoasa greu accesibila, la 43 km sud de Jarm. Cutremurul a fost resimtit intens si la Kabul.

Update 2:
Un nou bilant indica 180 de morti in Afganistan si Pakistan, potrivit CNN. Cutremurul a fost resimtit inclusiv in capitala Pakistanului, Islamabad, precum si in mai multe zone din India. In apropierea epicentrului s-au declansat alunecari de teren. 

Sorin

The author Sorin