close
Stiri vechi

Urmarile cutremurelor devastatoare din Nepal, zona muntilor Himalaya

Cutremurele puternice produse in Nepal, in muntii Himalaya, in zilele de sambata 25 aprilie si duminica 26 aprilie au provocat moartea a peste 5000 de oameni, peste 11000 raniti, distrugeri majore la Kathmandu, capitala Nepalului, precum si in alte localitati de la poalele muntilor Himalaya.

Sursa foto: CNN

Socul principal primar a avut loc sambata, 25 aprilie, magnitudinea acestuia fiind de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Evenimentul a fost cel mai violent seism care a afectat Nepalul de la marele cutremur de magnitudine 8,0-8,3 din 15 ianuarie 1934. Cutremurul a fost urmat de doua post-socuri puternice, de magnitudini moment 6,7 grade, primul sambata si al doilea duminica. De asemenea, s-au inregistrat zeci de replici moderate, cu magnitudini cuprinse intre 5,0-5,7 grade.
Cutremurul a avut urmari distrugatoare la Kathmandu, capitala Nepalului.

Sursa foto: CNN

Numeroase cladiri s-au prabusit. Au fost afectate atat locuinte, cat si edificii istorice incadrate in patrimoniul cultural national al Nepalului si chiar in cel universal.

Sursa foto: CNN

Cutremurul a generat fenomene geomorfologice, crapaturi, tasari ale solului, afectand caile de comunicatie rutiera. In munti s-au declansat avalanse si alunecari de teren, surprinzand alpinisti pe Everest.
Originea cutremurului este legata de procesul de coliziune continentala intre placa Indiana si placa Euro-Asiatica, proces care, la scara timpului geologic, a condus la formarea lantului de munti tineri Himalaya-Hindu Kush. Coliziunea continua si in prezent, ceea ce explica marile cutremure care zguduie regiunea Asiei Centrale.

Sorin

The author Sorin