Urmarile cutremurelor devastatoare din Nepal, zona muntilor Himalaya

Cutremurele puternice produse in Nepal, in muntii Himalaya, in zilele de sambata 25 aprilie si duminica 26 aprilie au provocat moartea a peste 5000 de oameni, peste 11000 raniti, distrugeri majore la Kathmandu, capitala Nepalului, precum si in alte localitati de la poalele muntilor Himalaya.

Sursa foto: CNN

Socul principal primar a avut loc sambata, 25 aprilie, magnitudinea acestuia fiind de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Evenimentul a fost cel mai violent seism care a afectat Nepalul de la marele cutremur de magnitudine 8,0-8,3 din 15 ianuarie 1934. Cutremurul a fost urmat de doua post-socuri puternice, de magnitudini moment 6,7 grade, primul sambata si al doilea duminica. De asemenea, s-au inregistrat zeci de replici moderate, cu magnitudini cuprinse intre 5,0-5,7 grade.
Cutremurul a avut urmari distrugatoare la Kathmandu, capitala Nepalului.

Sursa foto: CNN

Numeroase cladiri s-au prabusit. Au fost afectate atat locuinte, cat si edificii istorice incadrate in patrimoniul cultural national al Nepalului si chiar in cel universal.

Sursa foto: CNN

Cutremurul a generat fenomene geomorfologice, crapaturi, tasari ale solului, afectand caile de comunicatie rutiera. In munti s-au declansat avalanse si alunecari de teren, surprinzand alpinisti pe Everest.
Originea cutremurului este legata de procesul de coliziune continentala intre placa Indiana si placa Euro-Asiatica, proces care, la scara timpului geologic, a condus la formarea lantului de munti tineri Himalaya-Hindu Kush. Coliziunea continua si in prezent, ceea ce explica marile cutremure care zguduie regiunea Asiei Centrale.