Dubletul seismic vrancean din 6/15 octombrie 2013 (magnitudini 5,5 si 4,9)

In zilele de 6 si 15 octombrie 2013 in regiunea seismogena Vrancea s-au produs 2 cutremure subcrustale moderate, cu epicentre in zone adiacente si de magnitudini moderate. Cele 2 evenimente formeaza o pereche de cutremure, respectiv un dublet seismic, manifestare frecvent intalnita in cazul seismelor subcrustale vrancene.
Primul cutremur a avut loc in dimineata zilei de duminica, 6 octombrie 2013, la ora locala 4h37min21sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, in partea central-estica a ariei seismogene, in apropierea localitatii VINTILEASCA (45,64 grade latitudine Nordica, 26,69 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 134 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins un maxim de V-VI pana la VI grade pe scara Mercalli in regiuni locale din sudul Moldovei si estul Munteniei. Cutremurul a fost resimtit pe o arie larga in Romania, in Republica Moldova precum si in nord-estul Bulgariei. Pe teritoriul Romaniei, cutremurul a fost resimtit cu intensitati de IV pana la V grade pe scara Mercalli in marile orase din Muntenia (inclusiv in Bucuresti), dar si in cele din centrul si sudul Moldovei, precum si in localitati din nordul Moldovei si din Oltenia (dar cu intensitati mai mici, de III-IV pana la IV grade pe scara Mercalli).
Acest cutremur a fost cel mai puternic cutremur vrancean produs in ultimii 4 ani, dupa cel din 25 aprilie 2009 de magnitudine 5,7. Cutremurul face parte dintr-o serie de cutremure moderate produse pe partea centrala a ariei seismogene Vrancea, evenimente produse dupa cutremurul de magnitudine 6,0 din 27 octombrie 2004 (adancime 98 km). Celelalte evenimente moderate din aceasta serie sunt reprezentate de cutremurele din 14 mai 2005 (epicentru in zona PIETRELE INSIRATE, pe partea central-vestica a Muntilor Vrancei, cu focar la adancimea de 148 km si de magnitudine 5,6) si 25 aprilie 2009 (epicentru in zona NEREJU, pe partea centrala a ariei seismogene vrancene, cu focar la adancimea de 110 km si de magnitudine 5,7).
Al doilea cutremur s-a produs in seara zilei de marti, 15 octombrie 2013, la ora locala 22h33min12sec. Epicentrul cutremurului a fost localizat in partea central-vestica a Muntilor Vrancei, in apropierea localitatii PIETRELE INSIRATE (45,60 grade latitudine Nordica, 26,54 grade longitudine Estica), adancimea focala fiind de 138 km potrivit datelor transmise de INCDFP Centrului Seismologic Euro-Mediteranean.

 Cutremurul a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, iar intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli. Seismul a fost resimtit cu intensitati de pana la IV grade pe scara Mercalli in sudul si estul tarii, dar si in Republica Moldova la Chisinau, precum si in nordul Bulgariei.
Acest eveniment nu este o replica a cutremurului anterior din 6 octombrie, ci un seism independent, cu epicentru situat la vest de cel al primului cutremur. Astfel de evenimente seismice multiple, cu epicentre usor diferite, produse la intervale relativ scurte de timp si cu magnitudini care nu difera cu mai mult de 1 grad pe scara Richter, formeaza grupari de cutremure numite dubleti sau chiar tripleti si se intalnesc frecvent in cazul manifestarilor seismice ale zonei Vrancea. Producerea acestor cutremure imperechiate (dubleti sau tripleti) se coreleaza cu variarii inter- si intra-cluster ale activitatilor seismice vrancene de adancime mare. Alte perechi de seisme grupate in dubleti au avut loc la 1 august 1985 (2 seisme moderate, de magnitudini 5,2 si 5,6 grade, succedate la interval de cateva ore) si respectiv la 30/31 mai 1990 (cutremure mai puternice cu magnitudini de 6,7 si 6,1 grade, succedate la interval de 13 ore). In general, este vorba de cutremure moderate, cu magnitudini de 5-6 grade pe scara Richter, si care se succeda la intervale de ordinul orelor, zilelor sau al catorva saptamani. Exceptional a fost cazul dubletului seismic din 22 octombrie/10 noiembrie 1940, cand un seism de magnitudine 6,2 a fost urmat de un eveniment catastrofal de magnitudine 7,4.

Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!