close
Stiri vechi

Cutremur major de magnitudine 7,7 in Pakistan

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,7 grade s-a produs in ziua de marti, 24 septembrie, in vestul Pakistanului.

Seismul a avut loc la ora 11h29min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in sud-vestul Pakistanului, la sud-est de Dalbandin si la 284 km nord-vest de Karachi.

Magnitudinea cutremurului a fost estimata la 7,7 grade , iar adancimea focarului a fost de 20 km.
 Seismul a fost resimtit puternic in sud-vestul Pakistanului, dar si in sud-estul Iranului. Pe 16 aprilie 2013, un cutremur major de magnitudine 7,8 s-a produs in zona de subductie Makran, avand epicentrul in zona Kash-Saravan din sud-estul Iranului. Cutremurul de astazi este o reactie indusa de seismul subcrustal major din luna aprilie. De asemenea, epicentrul sau este mai apropiat de cel al cutremurului major de magnitudine 7,2 produs pe 18 ianuarie 2011 in zona Dalbandin din sud-vestul Pakistanului.

Cutremurul a fost resimtit in Pakistan, estul Iranului, Oman, Emiratele Arabe Unite, Afganistan si in India,inclusiv in capitala New Delhi. Datorita caracterului slab populat al provinciei in care s-a aflat epicentrul (Belucistan), este de asteptat ca urmarile cutremurului sa fie mai putin grave decat cele ale seismului catastrofal de magnitudine 7,6 produs in Kashmirul pakistanez la 8 octombrie 2005, soldat cu peste 70.000 de morti si distrugeri majore.

Update:
Cutremurul major de magnitudine 7,7 produs marti, 24 septembrie, in sud-vestul Pakistanului a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de peste 5,0 grade, dintre care, pana in acest moment, cea mai puternica s-a produs la ora 11h36min UTC, avand magnitudinea de 5,9 grade. Alte replici moderate s-au mai produs la orele 12h42min UTC (magnitudine 5,2),13h01min UTC (magnitudine 5,5) si 14h08min (magnitudine 5,3).
Conform informatiilor transmise de autoritatile locale din provincia Belucistan, in urma cutremurului cel putin 208 oameni au murit iar alte 350 de persoane au fost ranite la Awaran (in Belucistan). In aceasta provincie din sud-vestul Pakistanului a fost declarata stare de urgenta.
Un responsabil al Centrului Seismologic National din Pakistan a declarat ca seismul a avut loc totusi intr-o zona relativ slab populata, si de aceea este de asteptat ca numarul victimelor sa nu fie foarte mare. Replicile miscarii seismice au putut fi simtite pana la Karachi, la peste 250 km sud-est de epicentru.

Sorin

The author Sorin