close
Stiri vechi

Cutremure de magnitudini 4,1 si 4,7 in Transilvania, regiunea HATEG-HUNEDOARA

Doua cutremure cu magnitudini de 4,1 si 4,7 s-au produs in dupa-amiaza zilei de 8 septembrie in sud-vestul Podisului Transilvaniei, regiunea HUNEDOARA-HATEG.

 Primul cutremur s-a produs la ora locala 16:00:42, epicentrul fiind localizat la 8 km de HATEG si 17 km de HUNDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,86 grade longitudine Estica). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter; potrivit EMSC,  adancimea focarului a fost de 2 km.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit mai intens in localitatile HATEG si HUNEDOARA.

Al doilea cutremur s-a produs la ora locala 16:22:12 , la 5 km de HATEG si 16 km de HUNEDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,89 grade longitudine Estica), la o adincime de 3 km si a avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP.

 Intensitatea acestui seism a atins VI grade pe scara Mercalli in zona epicentrala. Cutremurul a fost resimtit destul de puternic in zona HATEG-HUNEDOARA, dar si in alte localitati din judetele Hunedoara, Alba, Sibiu si Gorj.
Ambele miscari seismice au mai fost resimtite, in afara de localitatile cele mai apropiate de epicentrele acestora (HATEG si HUNEDOARA), la SIBIU, CALAN, DEVA, TG.JIU, AIUD, ALBA-IULIA, LUPENI, URICANI, CUGIR si MEDIAS.

Al doilea soc din seria cutremurelor de astazi reprezinta cel mai puternic cutremur produs in Transilvania in ultimii 133 de ani, dupa seismul din 1880 care a avut epicentrul in zona MEDIAS-TARNAVENI din Podisul Tarnavelor (magnitudine estimata 5,3-5,4 si intensitate epicentrala VIII). Desi in Podisul Transilvaniei cutremurele locale sunt mai rare, exista totusi multiple surse de activitate seismica de tip crustal care pot afecta in special zonele HUNEDOARA, MEDIAS-SIGHISOARA, SIBIU, CLUJ si BISTRITA. De asemenea, cutremurele crustale din regiunea Fagaras-Campulung afecteaza puternic Transilvania.

Marturii privind modul cum ati simtit cutremurul:   Cutremurele din 8 septembrie 2013
Discutii si comentarii diferite privind aceste miscari seismice: Cutremure de magnitudini 4,1 si 4,7 in Transilvania, regiunea HATEG-HUNEDOARA
 

Sorin

The author Sorin