close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 5,8 in estul Uzbekistanului

Un cutremur cu magnitudinea moment de 5,8 grade s-a produs in dimineata zilei de duminica, 26 mai, in estul Uzbekistanului.

Cutremurul s-a produs la ora 06:08 UTC, iar epicentrul sau a fost localizat in apropiere de Samarqand, in partea de est a Uzbekistanului. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, adancimea focarului a fost de 20 km, iar magnitudinea a fost evaluata la 5,8  grade pe scara bazata pe moment seismic.

Cutremurul a fost simtit pana la o distanta de 300 km de epicentru, conform marturiilor postate pe siteul EMSC. Un alt cutremur, de magnitudine 5,3 grade, a mai avut loc in seara zilei de vineri, 24 mai, in estul Uzbekistanului, la ora 22h18min UTC, epicentrul acestuia fiind localizat la 33 km sud de capitala Tashkent, fara a cauza pagube materiale.

Uzbekistanul, alaturi de celelalte foste republici sovietice din Asia Centrala, cunoaste o activitate seismica ridicata. In aprilie 1976, un seism violent de magnitudine 7,3-7,6 a provocat distrugeri majore in zona localitatii Gazli.  

Sorin

The author Sorin