Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,4 grade, s-a produs in noaptea de luni, 20 ianuarie spre marti, 21 ianuarie, in Campia Romana – Estul Munteniei (judetul Ialomita).
Sursa foto: INCDFP
Seismul a avut loc la ora locala 0h02min17sec (ora 22h02min17sec UTC in ziua de 20 ianuarie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Campia Romana – Estul Munteniei, zona SLOBOZIA, judetul Ialomita (44,53 grade latitudine Nordica, 27,46 grade longitudine Estica).
Sursa foto: EMSC
Cutremurul s-a produs la adancimea de 3,0 km si a avut magnitudinea ML de 3,4 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita slab in judetele Ialomita, Calarasi si Ilfov, inclusiv la Slobozia.
Seismicitatea din Campia Romana – Estul Munteniei este generata de sistemul faliei Intra-Moesica. Anual se produc cutremure foarte slabe in lungul faliei Intra-Moesica, pe aliniamentul Fierbinti-Targ-Tinosu-Snagov si chiar spre Nord-Vest in zona subcarpatica a judetului Dambovita (Pucioasa). Se admite ca falia Intra-Moesica se extinde pana la Nord-Vest de Campulung Muscel, influentand si activitatea seismica crustala din regiunea seismogena Fagaras-Campulung. Pe de alta parte, un segment sud-estic al IMF (Intra-Moesian Fault) ar fi la originea seismelor pontice din Marea Neagra – zona SHABLA-KAVARNA, la Est de capul Kaliacra (cu seisme majore avand recurenta la intervale de 500-1000 de ani).
In perioada noiembrie 2023-februarie 2024 s-a inregistrat o ușoara crestere a activitatii seismice crustale pe falia Intra-Moesica, activitate care a culminat prin seismul produs in noaptea de 5 spre 6 februarie 2024 in zona SLOBOZIA-URZICENI (magnitudine ML 4,0). Seismul din 5/6 februarie 2024 a fost cel mai important eveniment generat de sistemul Intra-Moesian Fault in Estul Munteniei in ultimii 20 de ani.
Cel mai puternic cutremur inregistrat in Campia Romana – Estul Munteniei a avut loc la 4 ianuarie 1960 in zona CAZANESTI, la Vest de SLOBOZIA. Seismul din 1960 s-a produs la adancimea de 40 km si a avut magnitudinea ML de 5,4 grade. Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea ML 5,0, s-a produs la 27 februarie 1967 in zona URZICENI-POGOANELE, adancimea focarului fiind de 42 km.
Este de remarcat ca in lungul faliilor asociate cu sistemul IMF, pe sectorul din Estul Munteniei, seismele cele mai puternice (cu magnitudini ML de 5,0-5,4 grade) s-au produs la adancimi mai mari, in jur de 40 km, deci in partea inferioara a crustei terestre. Seismele mai putin adanci (1-15 km) din Estul Munteniei au de obicei magnitudini mai mici (ML de maxim 3,5-4,5 grade).
Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!