Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Marea Neagra

Un cutremur moderat, cu magnitudinea locala de 5,6 grade, s-a produs in ziua de vineri, 11 octombrie, in Marea Neagra.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 10h16min40 (ora 7h16min40sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Marea Neagra, la Est de VARNA, in partea central-sudica a platformei pontice (42,67 grade latitudine Nordica, 31,48 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 14,5 km si a avut magnitudinea ML de 5,6 grade pe scara Richter.
Miscarea seismica a fost resimtita in zona litorala a Dobrogei de Sud, inclusiv la Constanta si Mangalia, cu intensitati de II-III grade pe scara Mercalli. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Nordul Turciei, precum si in Bulgaria (la Varna).
Cutremurele din Marea Neagra sunt de natura tectonica si sunt generate de sisteme de fracturi crustale care traverseaza platforma pontica. Seismele pontice sunt, in general, moderate, exceptand cutremurele produse la Est de Shabla, care pot atinge magnitudini Mw de 7,0-7,5 grade la intervale de 500-1000 de ani. La 5 august 2009, un cutremur moderat cu magnitudinea ML 5,5 s-a produs in Marea Neagra la Est de Shabla. Ultimul cutremur major in zona de la Est de Shabla a avut loc la 31 martie 1901 (magnitudine Mw 7,2).

Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!