Cutremur major cu magnitudinea de 7,0 grade in Estul Peninsulei Kamchatka

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,0 grade, s-a produs in ziua de sambata, 17 august, in zona coastei de Est a peninsulei Kamchatka.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 19h10min UTC (ora locala 7h10min a zilei de 18 august). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in apropierea coastei estice a Peninsulei Kamchatka, la 92 km Est de localitatea Petropavlovsk-Kamchatsky
Cutremurul s-a produs la adancimea de 26 km si a avut magnitudinea de 7,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici minore si moderate.
Miscarea seismica a fost resimtita in lungul zonei de coasta din Estul Peninsulei Kamchatka. A fost emisa o alerta de tsunami de catre Centrul National de Avertizare Tsunami pentru Oceanul Pacific (S.U.A.), anulata ulterior. Seismul a fost urmat de eruptia vulcanului Shiveluch.
Seismicitatea din regiunea Peninsulei Kamchatka este specifica „Cercului de foc al Pacificului”. La 4 noiembrie 1952, un megaseism cu magnitudinea moment 9,0 s-a produs in aceasta regiune, declansand si un tsunami. De asemenea, la 17 octombrie 1737 un alt megaseism a afectat regiunea Kamchatka (magnitudine estimata Mw 9,0-9,3). La 17 mai 1841, un megaseism cu magnitudinea moment estimata de 9,0 grade s-a produs tot in regiunea Peninsulei Kamchatka. Zona a mai fost afectata si de alte cutremure foarte puternice, cu magnitudini moment de 8,0-8,5 grade.