Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 2,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 9 august, in Campia Romana/Subcarpatii Munteniei.
Sursa foto: INCDFP
Seismul a avut loc la ora locala 5h41min42sec (ora 2h41min42sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Campia Romana/Subcarpatii Munteniei. zona PLOIESTI-URLATI, judetul Prahova (44,99 grade latitudine Nordica, 26,11 grade longitudine Estica).
Sursa foto: EMSC
Cutremurul s-a produs la adancimea de 9,7 km si a avut magnitudinea ML de 2,9 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in zona de campie si subcarpatica a judetului Prahova, mai intens la Ploiesti si in localitati invecinate.
Incepand din luna noiembrie 2023 s-a intensificat usor activitatea seismica in Estul Munteniei, in corelatie cu sistemul faliei Intra-Moesica sau cu falii conectate cu aceasta. In noaptea de 5-6 februarie 2024 s-a produs cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani pe sistemul IMF, cu epicentrul in zona SLOBOZIA-URZICENI (judetul Ialomita). Cutremurul din februarie 2024 a avut magnitudinea ML 4,0.
Sistemul faliei IMF genereaza anual cutremure foarte slabe in Estul Munteniei-Campia Romana. Cel mai puternic cutremur inregistrat instrumental s-a produs la 4 ianuarie 1960 in zona POGOANELE-URZICENI (magnitudine Mw 5,4 si adancime focala 41 km). Falia Intra-Moesica este implicata in geneza seismelor puternice din zona SHABLA-KALIACRA, Marea Neagra (de exemplu seismul din 31 martie 1901, magnitudine Mw 7,2). Aceeasi falie are un rol important si in cazul cutremurelor din Fagaras-Campulung.
Dacă doriți sa comentati la aceasta știre sau să aflați ce spun și alți vizitatori ai site-ului nostru,
vă așteptam pe forumul Cutremur.net unde veți avea acces la comunitatea noastră online!