Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Dobrogea de Nord-Delta Dunarii (judetul Tulcea)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in ziua de vineri, 12 iulie, in Dobrogea de Nord-Delta Dunarii (judetul Tulcea).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h39min19sec (17h39min19sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Delta Dunarii, la Sud-Vest de SULINA, judetul Tulcea (45,07 grade latitudine Nordica, 29,48 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 16,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea maxima de IV grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit in Dobrogea de Nord, in special in municipiul Tulcea, precum si in mai multe localitati din Delta Dunarii, cu intensitati de la II-III la III-IV grade. Miscarea seismica a mai fost resimtita si la Babadag si in alte localitati nord-dobrogene din judetul Tulcea.
Dobrogea de Nord are activitate seismica corelata fie cu falia Sfantu Gheorghe sau cu falia Peceneaga-Camena, dar si cu mai multe fracturi locale din Delta Dunarii. Seismele din 13 noiembrie 1981 (ML 5,4) si 3 octombrie 2004 (ML 5,1), cu epicentrele in zona TULCEA-BESTEPE, au fost generate de falia Sfantu Gheorghe. Alte seisme sunt generate de falii locale din Delta Dunarii, de exemplu seismele din 2 martie 2013 (Sulina, ML 4,2) si din 12 iulie 2024 (SV.Sulina, ML 4,0).