close
Cutremure Romania

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,4 grade in zona de granita Serbia-Romania/Banat, la Sud de Orsova

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,4 grade, s-a produs in dimineata zilei de marti, 30 aprilie, in zona de granita Serbia-Romania/Banat, la Sud de Orsova.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora 8h42min05sec (5h42min05sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona de granita Serbia-Romania, la Sud de localitatea Orsova, la 23 km Vest de municipiul Drobeta-Turnu Severin (44,63 grade latitudine Nordica, 22,36 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 6,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,4 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Pe teritoriul Romaniei, miscarea seismica a fost resimtita in Sud-Estul si Estul Banatului (Banatul de munte) -in partea sudica si centrala a judetului Caras-Severin, dar si in Oltenia in judetele Mehedinti, Gorj si Dolj. Astfel, cutremurul a fost resimtit in municipiul Drobeta-Turnu Severin (intensitate IV), Moldova Noua (intensitate III), Orsova (intensitate IV), Baile Herculane (intensitate III-IV), Oravita (intensitate III), Resita (intensitate II-III), Caransebes (intensitate II-III), Tismana (intensitate II-III), chiar si in municipiul Craiova (intensitate II-III).
Cutremurul pare a fi legat de o falie corelata cu grabenul Cernei. Grabenul Cernei este o structura tectonica din Banatul de munte (judetele Caras-Severin si Mehedinti), pe aliniamentul Teregova/Cornereva-Mehadia-Baile Herculane-Orsova. Un graben este o asociatie de falii in care un bloc crustal central este coborat in raport cu blocurile laterale. Grabenul Cernei prezinta o activitate seismica semnificativa. Cel mai puternic cutremur a avut loc in zona Baile Herculane la 18 iulie 1991 (magnitudine ML 5,6 si intensitate maxima VIII), in partea sudica a grabenului Cernei. Un alt cutremur a avut loc la 31 octombrie/1 noiembrie 2014 in partea nordica a grabenului Cernei, zona Teregova (magnitudine ML 4,7 si intensitate maxima VI). Mai recent, un cutremur cu magnitudinea ML 4,5 s-a produs la 25 iunie 2020 in zona Orsova, in partea sudica a grabenului Cernei.

Sorin

The author Sorin