close
Cutremure in lume

Cutremur major cu magnitudinea de 7,4 grade in Taiwan

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,4 grade, s-a produs in ziua de marti, 2 aprilie, in Taiwan.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 23h58min UTC (ora locala 7h58min a zilei de 3 aprilie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta din Estul Taiwanului, la 12 km Sud-Sud-Est de orasul Hualien.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica majora a fost urmata de un al doilea cutremur semnificativ (cu magnitudinea moment 6,4) produs in aceeasi zona la ora 0h11min UTC in ziua de miercuri 3 aprilie (ora locala 8h11min). De asemenea, s-au înregistrat mai multe replici moderate cu magnitudini intre 5,0 si 5,7 grade.
Mai multe clădiri au fost avariate si unele s-au inclinat, posibil din cauza unor efecte de lichefiere a solului. De asemenea, seismul a declansat alunecari de teren in mai multe zone din centrul Taiwanului. Miscarea seismica a fost resimtita in toata insula, dar si in Sud-Estul Chinei, pana la distanțe de peste 900 km Nord-Vest de epicentru.
In urma seismului cel putin 9 oameni au murit si alti 930 au fost raniti, potrivit CNN. Alerta de tsunami emisa initial pentru Japonia, Filipine si Taiwan a fost anulata ulterior.
Cel mai puternic cutremur produs in Taiwan in ultimii cel putin 40 de ani a avut loc la 21 septembrie 1999, magnitudinea acestuia fiind de 7,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul din 1999 a avut urmari devastatoare, amplificate de efecte ale lichefierilor solului. In urma seismului din 1999 au murit cca. 2.400 de oameni si mii de clădiri au fost distruse.

Sorin

The author Sorin