close
Cutremure in lume

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,4 grade in Muntenegru

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,4 grade, s-a produs in ziua de joi, 14 martie, in Muntenegru, in apropiere de granita cu Bosnia-Herzegovina.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 3h06min UTC (ora locala 4h06min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Vestul Muntenegrului, in vecinatatea granitei cu Bosnia-Herzegovina, la 77 km Nord-Vest de capitala Podgorica.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 7 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe.
Nu au fost raportate pagube semnificative. Miscarea seismica a fost resimtita in Muntenegru dar si in Bosnia-Herzegovina, inclusiv in capitala Sarajevo, aflata la peste 200 km de epicentru. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Serbia, Albania, Croatia si in Macedonia de Nord.
Cutremurul se incadreaza in seismicitatea specifica regiunii balcanice. Regiunea balcanica se caracterizeaza prin seismicitate ridicata. Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs in Bosnia-Herzegovina in aprilie 2022. In decembrie 2020 s-a produs un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,4 grade in centrul Croatiei, dupa ce in martie 2020 un seism moderat cu magnitudinea de 5,3 grade a afectat zona capitalei Zagreb. La 26 noiembrie 2019 un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,4 grade s-a produs in Albania (zona de coasta la Marea Adriatica). Doua cutremure puternice s-au produs in Muntenegru la 15 aprilie si 24 mai 1979 (magnitudini Mw 6,9 si, respectiv, 6,3), considerate cele mai devastatoare din istoria tarii. La 26 iulie 1963 un cutremur cu magnitudinea moment 6,1 a distrus capitala Macedoniei de Nord (Skopje). Cele mai puternice cutremure inregistrate in Peninsula Balcanica au avut loc la 4 aprilie 1904 in zona de granita dintre Bulgaria si Macedonia (doua seisme consecutive cu magnitudini moment de 7,0 si, respectiv, 7,2-7,5 grade).

Sorin

The author Sorin