close
Cutremure Romania

Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,4 grade in Moldova centrala -Podisul Barladului (judetul Bacau)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,4 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 10 martie, in Moldova centrala -Podisul Barladului (judetul Bacau).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora 22h42min04sec (20h42min04sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in centrul Podisului Barladului, la Nord de localitatea RACHITOASA, la limita dintre judetele Bacau si Vaslui (46,50 grade latitudine Nordica, 27,36 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 17,0 km si a avut magnitudinea ML de 3,4 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Podisul Barladului, in judetele Bacau si Vaslui, inclusiv in municipiile Bacau si Vaslui. Seismul a mai fost resimtit si in judetul Iasi.
Podisul Barladului este o arie cu seismicitate crustala din Moldova central-sudica. In aceasta regiune se produc destul de frecvent cutremure de mica adancime cu epicentre localizate in mai multe zone, atat in partea nordica a Podisului Barladului, cat in in zone centrale si sudice. Astfel, in perioada 2019-2022 s-au produs mai multe seisme crustale in partea nordica a Podisului Barladului -zona localitatii NEGRESTI (judetul Vaslui), cu magnitudini de pana la 4,2 grade pe scara Richter. Focarele au fost localizate la adancimi de 5-10 km. Mai multe cutremure crustale cu magnitudini ML de pana la 4,2 grade s-au produs si in Sudul Podisului Barladului in iulie 1990. Cel mai puternic cutrenur crustal cunoscut avand sursa in Podisul Barladului a avut loc la 31 ianuarie 1900, epicentrul fiind localizat, potrivit datelor din catalogul ROMPLUS, in partea centrala a Podisului Barladului (46,50 grade latitudine Nordica, 27,30 grade longitudine Estica). Seismul din ianuarie 1900 a avut magnitudinea estimata Mw 5,5 (ML 5,7) si a fost resimtit cu intensitatea maxima de VI grade in zona epicentrala.

Sorin

The author Sorin