close
Cutremure Romania

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Campia Romana (Estul Munteniei)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in seara zilei de luni, 5 februarie, in Campia Romana (Estul Munteniei).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 23h50min46sec (21h50min46ec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona SLOBOZIA-URZICENI, judetul Ialomita (44,61 grade latitudine Nordica, 27,07 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 15,8 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrala a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Estul Munteniei, in judetele Ialomita, Calarasi, Ilfov si in partea sudica a judetului Buzau, cu intensitati de la II la III-IV grade.
In ultimele luni, mai multe cutremure crustale minore s-au produs in Campia Romana, incepand cu seismul din 2 noiembrie 2023 (magnitudine ML 3,3) care a avut epicentrul in zona URZICENI-POGOANELE. Seismele din Estul Munteniei sunt legate de falia Intra-Moesica sau de diferite fracturi locale corelate cu aceasta.
De asemenea, mai multe cutremure cu magnitudini ML pana la 2,9 grade au avut loc in ziua de 5 februarie 2024 in partea nordica a Campiei Romana, zona GAESTI (judetul Dambovita).

Sorin

The author Sorin